De ce au protestat astăzi transportatorii în fața Guvernului?

0 499

ACTUALIZARE 21.03.2019: Ca reacție la manifestațiile organizate astăzi de asociația COTAR (Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România), și ieri de FORT (Federaţia Operatorilor Români de Transport) companiile UBER și Taxify au dat publicității următorul comunicat comun:

Apreciem deschiderea Guvernului la dialog și îi asigurăm de cooperarea noastră deplină pentru modernizarea legislației de transport, în linie cu recomandările Comisiei Europene, conform căreia aceste servicii noi trebuie reglementate și nu interzise.
Până când vom avea și în România un cadru de reglementare pentru noile servicii de transport alternativ, cadru similar altor țări membre UE, solicităm membrilor Guvernului să amâne o potențială Ordonanță de Urgență, în numele celor peste 2 milioane de utilizatori și a zecilor de mii de șoferi care folosesc platformele noastre pentru a-și câștiga existența.
Peste 2 milioane de oameni din România folosesc în mod activ Uber, Taxify sau alte aplicații similare. 1 din 10 români folosesc și apreciază aceste servicii pentru că sunt accesibile, sigure, de calitate și de încredere. Conform unui studiu IRES, 7 din 10 tineri văd aplicațiile noastre ca pe o alternativă la mașina personală, în timp ce 9 din 10 își doresc ca autoritățile să încurajeze dezvoltarea acestui tip de servicii alternative și să nu le limiteze.
Până acum, această nouă industrie a serviciilor alternative de transport a contribuit cu zeci de milioane de euro la economia locală,în doar câțiva ani. În același timp, am contribuit la crearea și menținerea a zeci de mii de locuri de muncă care aduc noi taxe la bugetele publice.
Potențialul este unul considerabil, iar angajamentul nostru comun este să investim în continuare în dezvoltarea acestei industrii în România. Ne dorim să lucrăm cu autoritățile pentru a ajuta la eficientizarea transportului urban, reducerea poluării și rezolvarea crizei parcărilor din marile orașe.
Împărtășim părerea industriei de taxi că este nevoie de o actualizare a cadrului legislativ, însă credem că aceste schimbări trebuie să favorizeze dezvoltarea industriei de mobilitate.

Comunicatul comun UBER și Taxify

ȘTIREA INIȚIALĂ: Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) a organizat astăzi începând cu ora 07:00 un protest în Piața Victoriei, la care au fost mobilizate circa 1000 de mașini și 5000 de persoane.

Pentru ce au protestat? La această întrebare au răspuns domnul Augustin Hagiu, președintele FORT, prezent la protest, precum și domnul Siegfried Mayer, Secretar General Adjunct al FORT, prin telefon.

Concret, în legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere, se regăsește sintagma „în mod repetat” ca și criteriu de sancționare a transportului ilegal de persoane cu microbuze particulare cu 8+1 locuri.

Or, cum nu există o bază de date care să țină evidența acestor încălcări ale legii, aceasta este inaplicabilă de către polițiști, deoarece nu pot dovedi că transportatorul pirat nu se află la prima abatere.

FORT cere eliminarea prin OUG a sintagmei „în mod repetat”, fapt ce va ajuta la combaterea transportului ilegal de persoane cu microbuze particulare cu 8+1 locuri. Reprezentanții transportatorilor susțin că “pirații” transportă “la negru” pasageri în țară și în întreaga Europă, făra sa respecte minimul de confort și siguranță a pasagerilor și a bagajelor.

Activitatea lor nu reprezintă doar concurență neloială față de operatorii cu licență, ci și evaziune fiscală, deoarece pirații nu emit bilete și nu plătesc taxe. Aceștia fură clienții firmelor care au câștigat licențe de trasee inter și intrajudețene.

Există o adevărată “industrie neagră paralelă” de transport de persoane la nivelul întregii țări, cu larga îngăduință a guvernanților și a autorităților locale. Statistica accidentelor mortale cu microbuze arată că 80-90% dintre victime sunt datorate transportului ilegal de persoane!

Mai mult, reprezentanții FORT acuză că mulți oameni politici locali, polițiști, precum și alte persoane aparent respectabile, au investit în aceste dubițe ale morții și angajează șoferi fără forme legale să le conducă.

În urma discuțiilor avute în această dimineață cu Răzvan Cuc, ministrul transporturilor, FORT anunță că obiectivele punctuale ale acestui protest au fost atinse. Sintagma “în mod repetat” va fi eliminată din legislație prin OUG. De asemenea, programele de transport pasageri vor fi prelungite.

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult