Românii din Diaspora vor să aibă un cuvânt de spus în politica din România

0 32

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți a șaptea parte.

[TRANSCRIERE]

D.V: Domnule Stîngă, mai am o întrebare pentru dumneavoastră. În București am văzut pe 10 august 2018 că românilor care locuiesc în afara granițelor le pasă de România. Au venit atunci mulți în țară, v-ați numărat atunci printre cei care au fost în Piața Victoriei. Nu intrăm acum în detalii despre ce s-a întâmplat acolo și cum au fost primiți românii din Diaspora. Am văzut de asemenea în 2014 că, în ciuda unor cozi la secțiile de votare subdimensionate și într-un număr mult prea mic față de realitatea de care ne vorbeați – în Uniunea Europeană, cel puțin, sunt peste 3 milioane de români – am văzut determinarea românilor de a sta 10-14 ore la cozi pentru a vota, pentru că le pasă. Sunt acestea dovezi suficiente că românilor le pasă? Că vor să își exercite dreptul de vot?

O.S: Nu știu dacă sunt dovezi suficiente, ele sunt dovezi! Dar românilor din Diaspora le pasă chiar mai mult de-atât. Foarte mulți din ei și-au păstrat legături concrete cu România.

D.V: Ce înseamnă legături concrete?

O.S: Înseamnă familii lăsate în România, să nu uităm, investiții și la foarte mulți din ei dorința limpede de a se reîntoarce în România.

D.V: Cândva..

O.S: Cândva, evident. Asta este pe de-o parte. Pe de altă parte sunt și persoane pe care le deranjează pur și simplu nedreptatea, indiferent dacă vor sau nu vor să se întoarcă în România. Și încă mai departe sunt persoane care pur și simplu nu uită de unde pleacă, cărora le pasă de România. Ba, mai mult, de nedreptățile acestea sunt iritați colegii mei de lucru germani, colegii mei maghiari, din Ungaria.

D.V: Au aflat și ei despre acestea?

O.S: Așa cum noi am aflat despre Orban, și ei au aflat despre acestea și sunt și ei iritați. În luna februarie 2017 – și asta e foarte frumos – am fost felicitat! Când am intrat în birou, un coleg mi-a spus: ”Felicitări”. Am spus ”Pentru ce?”

D.V: Un coleg neamț…

O.S: Da, un coleg german. Am spus, „Pentru ce mă feliciți? – „Păi, uite ce au făcut conaționalii tăi în stradă”.

D.V: Toți am fost mândri! Mai am o întrebare, deși am crezut că închei cu anterioara. Vă invit la o speculație. Ne-am plâns în 2016 și suferim de consecințe de o prezență dezastruoasă la vot la alegerile parlamentare. Problema constituțională, legală pe care o sesizează Timbru pentru Dreptate poate să fie, măcar parțial o explicație pentru milioane de români lipsă la scrutinul parlamentar?

O.S: Cu certitudine este o explicație! Mulți oameni din Diaspora și-au spus ”Hm, 4 (deputați n.r.) și 2 (senatori n.r.)?! Orice ar fi nu putem vota mai mulți parlamentari”

D.V: Cu siguranță și-au spus și cât de departe este cea mai apropiată secție de votare…

O.S: Da, și au avut, să nu uităm, experiența scandaloasă din 2014.

D.V: Chiar și cei care nu au fost în 2014 la vot – toată lumea știe ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale.

O.S: Absolut!

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult