Prevederile legii 208/2015 referitoare la votul Diasporei: neconstituționale!

0 31

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți a treia parte.

[TRANSCRIERE]

D.V: Ce face Timbru Pentru Dreptate ca să rezolve această problemă? De fapt de ce Timbru Pentru Dreptate? Unde este nedreptatea?

O.S: Nedreptatea este acolo că votul românilor din străinătate este mult mai mic decât votul românilor rămași în țară. Românii din străinătate votează în număr de hai să spunem trei milioane, pentru 6 fotolii – asta înseamnă în medie 500.000 pentru un fotoliu, iar românii din România votează circa 100.000 pentru două fotolii – vorbim aici de deputați și senatori. Iată deci că votul românilor din străinătate este de zece ori mai puțin puternic decât votul românilor din țară. Această nedreptate, acest dezechilibru…

D.V: Ceea ce îi transformă, de facto, în cetățeni de rangul doi!

O.S: De facto, și aș avea să adaug, neconstituțional! Constituția spune că toți cetățenii sunt egali. Din această cauză noi vrem să mergem la Curtea Constituțională, pe căile legale, cu această nedreptate, și să semnalăm legea ca fiind neconstituțională.

D.S. Despre ce lege vorbim?

O.S: Vorbim despre legea 208/2015, care a guvernat alegerile din 2016. Pentru ca cetățenii care ni se alătură, și pe care îi invit să ni se alăture – pentru ca această acțiune să producă efecte juridice, este necesar ca ei să semneze o hârtie, pe care să o pună la poștă, să i-o trimită Avocatului Poporului, timbrată.

D.V: Domnule Stîngă, o secundă! Ajungem și la asta. Ajungem și la acțiunea asta. Vreau să mă lămuriți în primul rând cu un alt aspect: vorbim despre un articol – este vorba despre un articol care este neconstituțional.

O.S: Sunt mai multe articole, două articole și o anexă, care în sumă sunt contradictorii și prin asta, generează neconstituționalitatea.

D.V: Neconstituționalitatea..sub ce aspect?

O.S: Sub aspectul reprezentării inegale în fața legii, a cetățenilor români din Diaspora. Ei sunt în acest moment – noi suntem în acest moment – discriminați după domiciliu…după locul în care trăim, noi suntem discriminați. Articolele despre care vorbesc sunt inconsistente, și din această cauză sunt dificil de interpretat, ba mai mult, legea are o anexă, care ignoră complet aceste articole, și stabilește cum spuneam mai devreme, din burtă, arbitrar, numărul de fotolii.

D.V: OK. Articolele sunt inconsistente…înseamnă că ce? Se bat cap în cap?

O.S: Articolele nu se bat cap în cap direct, dar trasează diferit geografia electorală. Împart diferit populația în circumscripții electorale, și, în numărul de fotolii de deputați și senatori, iar prin asta generează dezechilibrul. Aceste articole, așa inconsistente cum sunt ele, sunt în finalul legii ignorate complet de anexă.

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult