Doar pentru Diaspora din UE, ar trebui să fie 36 de deputați și 16 senatori!

0 15

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți a patra parte.

D.V: Care sunt în acest moment problemele legii 208?

O.S: Problema cu legea 208 este că românii care trăiesc în diaspora nu pot vota la fel de eficient ca cei din țară pentru fotoliile de deputați și senatori. Voturile lor sunt mai mici.

D.V: Dar am auzit cifrele despre românii care trăiesc în Uniunea Europeană. Sunt trei milioane..Erau peste 3 milioane la 1 ianuarie 2016.

D.V: Conform căror statistici? De unde avem cifrele astea?

O.S: Conform datelor de la biroul statistic central al Uniunii Europene, EUROSTAT. Deci, numai în UE avem peste 3 milioane de români.

D.V: Acești români, dacă vor să-și spună cuvântul în momentul în care avem alegeri parlamentare votează pentru 2 fotolii de senator și 4 fotolii de deputat, conform unor articole din legea 208 pe care le considerați neconstituționale, corect?

O.S: Da, ați înțeles corect. Alocarea de 2 și 4 nu este făcută în articole, ci în anexă, în mod arbitrar. După aceste articole (n.r. din lege) ar trebui să fie 36 de deputați și 16 senatori.

D.V: Și asta numai pentru Uniunea Europeană!

O.S: Da, numai pentru românii din Uniunea Europeană.

D.V: 36 de deputați și 16 senatori numai în UE! Și în momentul ăsta sunt 4 și 2!

O.S: Exact!

D.V: Cum de ați sesizat doar dumneavoastră și comitetul care a inițiat Timbru pentru Dreptate?

O.S: Nu știu. Nu știu cum de am sesizat noi. Cineva trebuia să se sesizeze până la urmă. Și s-a nimerit că am fost noi. Întrebarea care se pune este alta: de ce nu sesizează profesioniștii lucrul acesta?

D.V: Cine ar trebui să sesizeze?

O.S: Prima care îmi vine în minte este Autoritatea Electorală Permanentă, care se ocupă de aceste lucruri.

O.S: A doua instituție care îmi vine îm minte este Institutul National pentru Statistică, care ar trebui să știe unde sunt locuitorii.

D.V: Nu numai în Uniunea Europeană, dar noi, pentru simplificare, am folosit statisticile UE. Probabil că sunt tot atâția români în alte zone ale lumii.

O.S: Nu știm dacă sunt tot atâția, dar mai sunt!

D.V: Dar Institutul Național de Statistică ar trebui să știe!

O.S: Exact!

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult