Chestiunea cărții de identitate pentru cei cu reședința în Diaspora

0 126

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți a zecea parte.

[TRANSCRIERE]

D.V: Ați luat în calcul aici doar ceea ce știm despre românii care trăiesc în Uniunea Europeană, cei peste 3 milioane, corect?

O.S: Este corect, am luat în calcul…

D.V: Avem mult mai mulți români…

O.S: Este corect. Am luat în calcul numai aceste date, la care eu ca persoană privată, am avut acces centralizat. Nu mă îndoiesc că instituțiile abilitate, Institutul Național de Statistică, Ministerul de Externe, pot obține informații consistente, informații oficiale, și de la statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene; Mă duce gândul acum, în prima linie, la America de Nord și Australia.

D.V: De unde discrepanța asta? Avem puțin peste 600.000 de români cu domiciliul în străinătate, și de fapt numai în Uniunea Europeană persoanele care au domiciliul sau reședința în Uniunea Europeană sunt peste 3 milioane; De unde diferența asta între 600.000 și 3 milioane?

O.S: Păi este foarte simplu; o parte dintre cetățenii români preferă să își păstreze cartea de identitate – ei locuiesc la fel de legal în țările lor gazdă…

D.V: Se poate spune că aceștia sunt oameni care vor să se întoarcă? …sunt mult mai dispuși să revină în România? Investesc mai mult aici? ..și-au păstrat aici gospodăria, familia..Se poate spune asta despre ei?

O.S: Faptul că ai în România posesiuni, proprietăți sau investiții, este într-adevăr un motiv foarte solid ca să vrei să îți păstrezi cartea de identitate, repet, pentru a simplifica interacțiunea cu autoritățile, de exemplu, financiare.

D.V: Chiar dacă ești rezident perfect legal într-o altă țară, în exemplul nostru, al Uniunii Europene.

O.S: Absolut, absolut. Aici vorbim numai despre rezidenții legali. Eventualele persoanele care nu se anunță, care sunt în tranzit, care nu sunt cu forme legale acolo unde locuiesc, pe acelea nu le iau în considerare; de altfel cred că ele sunt o mică minoritate. Ceea ce aș vrea însă să subliniez aici – ați folosit termenul „legal”, cuvântul „legal”, pe bună dreptate – Ceea ce doresc să subliniez este că cetățenii români care își stabilesc domiciliul în străinătate pierd într-adevăr câteva detalii tehnice, dar nu pierd nimic altceva. Și de asemenea, doresc să subliniez că nu este nevoie să le fie teamă că își pierd cartea de identitate dacă statul român află într-un fel sau altul..

D.V: ..că ei au rezidența..

O.S: ..că ei au rezidența în străinătate. Se ridică adesea discuția înscrierii pe listele electorale; unii oameni sunt reticenți să se înscrie pe listele electorale..

D.V: ..din țara în care au rezidența.

O.S: Pentru motivul ăsta nu ar vrea să li se retragă cartea de identitate. Nu există nici un temei legal să li se retragă cartea de identitate. Codul Civil și legislația specifică Evidenței Populației nu conțin asemenea prevederi. Dimpotrivă, conțin prevederi în sensul că românii își pot stabili domiciliul sau reședința acolo unde doresc, în țară sau în afara ei.

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult