Ce face Ministerul pentru Românii de Pretutindeni?

0 84

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți ultima parte.

[TRANSCRIERE]

D.V: Domnule Stângă, am o întrebare – provocare …locuiți de 20 de ani în Germania; sunteți unul dintre cetățenii români cu domiciliul în străinătate, posesor de pașaport (CRDS n.r.), ca atare votați numai în circumscripția 43 Diaspora.

O.S: Așa este.

D.V: Este posibil..deși noi vorbim despre o lege, legea 208/2015 nu este o lege veche. Este o lege care a apărut în 2015, la sfârșitul anului 2015. Este posibil ca, în afară de legiuitor, cetățenii înșiși, din „județul” Diaspora, cum i-am spus mai devreme, să nu știe cât de mare este acest județ? Să nu știe cât de mare este forța lor?

O.S: Este posibil; percepția mea din interacțiunea cu persoanele din Diaspora, din jurul meu, din Germania, este că oamenii au – au conștiința unui „suntem mulți” dar „suntem mulți” ăsta este difuz. Nu știu să pună un număr, și mai ales, nu sunt conștienți de importanța votului, deși au primit semnale…

D.V: ..și de faptul că au dreptul să aibă mai mulți reprezentanți!

O.S: De faptul că au dreptul să aibă mai mulți reprezentanți în nici un caz nu sunt conștienți.

D.V: ..și a fost nevoie de niște oameni, ca dumneavoastră, și colegii care au lansat Timbrul Pentru Dreptate, ca să vă uitați pur și simplu la statistici, și la legea 208.

O.S: Da, exact așa..a fost nevoie ca cineva să citească statisticile, să citească legislația, și să le pună cap la cap. Încă o dată repet, aceasta ar fi una din sarcinile guvernului. România are un minister pentru românii de pretutindeni. Ce face Ministerul pentru Românii de Pretutindeni? De ce nu face asta?

D.V: Ar fi în avantajul lui, e probabil subdimensionat la câți români trăiesc în afara granițelor, nu?

O.S: E posibil, e posibil.

D.V: Ar putea să ceară fonduri!

O.S: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, o să vă mirați – sau nu – Ministerul pentru Românii de Pretutindeni știe aceste cifre. Eu am accesat docmente oficiale aflate pe site-ul ministerului, în care se cer fonduri bazându-se pe aceste milioane de români din afara granițelor. Cumva…se știe.

D.V: Încă o dată, ce e de făcut din momentul în care un român – apropo – pot semna și românii care locuiesc pe teritoriul României?

O.S: Nu văd de ce nu.

D.V: Deci invitația nu este doar către românii din Diaspora!

O.S: Cu siguranță nu! Este inițiativa Diasporei, dar este Constituția României, a noastră, a tuturor. Nu e Constituția Diasporei!

D.V: Și, măcar în teorie, oricare dintre noi, chiar dacă locuim astăzi în România, mâine am putea să locuim în altă parte.

O.S: Da.

D.V: Deci este o problemă care ne privește oricum pe fiecare dintre noi. Sigur, noi sperăm că nu vom mai vedea ani de migrație masivă, da, nu vom mai vedea, ca mai ales în ultimii 2-3 ani, foarte mulți români părăsind România, plecând și spunând „Suficient! Nu mai pot!”. Pentru că asta este realitatea…

D.V: Noi sperăm că se va micșora, se va reduce acest val, aceste valuri succesive de fapt, de migrație, dar, este dreptul nostru, ne putem stabili oricând domiciliul în afara granițelor României, ca atare, Timbrul pentru Dreptate ne privește de fapt pe toți.

O.S: Așa este. Vreau să adaug aici, efectele migrației sunt dramatice. Vă dau o singură cifră: vârsta media a românilor din Germania, acolo unde cunosc datele mai bine, este de 31 de ani și câteva luni, 31,4.

O.S: Aceasta este vârsta la care oamenii sunt cel mai productivi! Și anume în toate domeniile, în așa numitele profesiuni creative, în toate domeniile au cea mai multă putere de muncă, au și ceva experiență, și se pot desfășura plenar. Toți oamenii aia, cei 500.000 de oameni din Germania, cei peste un 1.100.000 din Italia, cei…cred 800.000 din Spania, toți acești români lipsesc din România. Ei nu produc plus-valoare în România!

D.V: Și vocea lor nu este auzită, pentru că ar trebui să aibă 40, 50, poate 60 de reprezentanți în Parlament, și ei de fapt au …6, cu totul.

O.S: Așa este.

D.V: Vă mulțumesc frumos. Deci să semnăm (petiția n.r.) Timbru pentru Dreptate, să trimitem prin poștă Avocatului Poporului – unde găsim mai multe detalii?

O.S: Cel mai bine le găsiți pe Facebook, acolo există o pagină numită „Un Timbru pentru Dreptate”.

D.V: Mulțumesc frumos, succes!

O.S: Eu vă mulțumesc!

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult