Voturile românilor din Diaspora nu contează la fel de mult – află de ce!

0 17

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți prima parte.

[TRANSCRIERE]

D.V: Bună seara, domnule Octavian Stîngă.

O.S: Bună seara.

D.V: Ce văd eu în această înregistrare este că dumneavoastră spuneți de fapt că votul Diasporei nu contează în România. E adevărat, am înțeles corect?

O.S: Da, ați înțeles foarte bine. Votul cetățenilor români din Diaspora este ca și cum nu ar conta deloc.

D.V: Noi venim după un 2014, în care, la alegerile prezidențiale, am văzut că votul Diasporei a făcut ca în turul II președintele Klaus Iohannis să câștige scrutinul.

O.S: Este adevărat. Există însă o diferență între votul din 2014 și votul pentru alegerile parlamentare, și anume, la votul pentru alegerile prezidențiale, fiecare vot a contat la fel de mult. La votul pentru alegerile parlamentare, voturile românilor din Diaspora sunt mult diluate.

D.V: Cred că nu toată lumea înțelege problema asta…clar, la Prezidențiale avem circumscripție unică.

O.S: Da.

D.V: Orice român, oriunde ar fi pe planeta Pământ, dacă este în apropierea unei secții de votare, în apropierea unui consulat, poate să voteze pentru președintele României, corect?

O.S: Este adevărat.

D.V: Bun, și care este problema la parlamentare?

O.S: La alegerile parlamentare fiecare vot contează în circumscripția electorală în care acesta este exprimat. Românii din Diaspora, în număr mare, sunt alocați toți unei singure circumscripții electorale, care primește puțini, prea puțini, deputați și senatori.

D.V: Câți deputați și senatori sunt în momentul acesta alocați circumscripției Diaspora?

O.S: Pentru alegerile parlamentare din 2016 au fost alocați și sunt acum în Parlament 4 deputați și 2 senatori.

D.V: Câți români avem în afara granițelor și știm de ei?

O.S: Mulți români avem în afara granițelor și știm de ei.

D.V: Poate e momentul să facem cunoștință ceva mai de îndeaproape… Octavian Stîngă locuiește în Germania de…?

O.S: …locuiesc în Germania de 20 de ani, din 1998. Înainte de asta am lucrat, printre altele, în materia evidenței populației, din care cauză sunt sensibilizat la noțiuni cum ar fi domiciliul, cum ar fi reședința, la noțiuni cum ar fi cetățeni români din afara țării.

D.V: Domnule Octavian Stîngă, sunteți unul dintre românii cu domiciliul în străinătate, în Germania. În Germania câți români avem, de exemplu?

O.S: În Germania, în conformitate cu informațiile de la Biroul Statistic Federal al R.F.G., avem 533.666 de cetățeni români care locuiesc în mod declarat în Germania.

D.V: Păi asta este aproape totalitatea numărului români despre care știm că sunt pe listele electorale permanente în Diaspora!

O.S: Da, dar aceia nu sunt toți din Germania..

D.V: Evident! …sunt inclusiv din Australia sau SUA, Canada, locuri în care știm că avem, tradițional, nu doar din ultimii ani, emigrație românească masivă.

O.S: Este adevărat. Aș vrea să spun că eu totuși cred că în Uniunea Europeană avem și mai mulți români, din motivul simplității stabilirii domiciliului. Pentru Uniunea Europeană eu am cules informații de la Biroul Statistic European, Eurostat, la care și România este parte. Acolo erau la începutul anului 2016 peste trei milioane de cetățeni români. Acești trei milioane de cetățeni români o să mă întrebați…

D.V: Trei milioane versus 650.000 cât știm noi…numai în Uniunea Europeană!

O.S: Da, numai în Uniunea Europeană, cu siguranță numărul este ceva mai mare, trebuie să adăugăm Statele Unite, Canada și toate celelalte destinații.

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult