Diaspora românească sporește. Cum este ea reprezentată în Parlament?

0 15

Domnul Octavian Stîngă, reprezentantul acțiunii „Un Timbru pentru Dreptate”, a fost prezent în studioul Rezist.TV și a acordat un interviu Dianei Maria Voicu.
Am produs 11 segmente video, din care vă invităm să urmăriți a doua parte.

[TRANSCRIERE]

O.S: Românii pot să locuiască în Uniunea Europeană, cel puțin, și având acolo doar reședința. Cu alte cuvinte, ei își păstrează domiciliul în România, adresa lor principală în România, și merg în Uniunea Europeană unde se înregistrează la autorități ca reședință. Denumirile sunt diferite…unele țări îi spun domiciliu secundar. În România se numește reședință, ceea ce se cunoștea înainte sub denumirea populară de „flotant”.

D.V: Deci în buletinul lor românesc domiciliul rămâne…Târgu-Mureș, strada…cutare, dar ei în același timp locuiesc..în Germania, să spunem. Nu este cazul dumneavoastră, dumneavoastră domiciliul în Germania. …sau în Italia, unde avem peste un milion de români.

D.V: Un român pleacă din România. Am văzut în ultimii ani tot mai mulți…pleacă din România. Se stabilește undeva în Uniunea Europeană. Și-a găsit de lucru, hai să simplificăm, să zicem că vorbim doar de Uniunea Europeană. Ce se întâmplă în momentul acela, ce se întâmplă cu dreptul lui de vot?

O.S: În primul și în primul rând, trebuie să arătăm următorul lucru. Cetățenii români sunt liberi să își stabilească reședința în interiorul sau în afara țării. Nimeni nu poate să le îngrădească acest drept, în conformitate cu legislația actuală.

D.V: Dacă pleacă din România nu înseamnă că sunt cetățeni de rangul doi!

O.S: Exact! Ceea ce se întâmplă cu dreptul lor de vot este următorul lucru: Dreptul lor de vot rămâne în continuare activ, el poate să voteze, dar, ele este arondat prin faptul că își stabilește reședința în afara țării, împreună cu cei acum peste trei milioane de români, în circumscripția electorală numărul 43.

D.V: Bine, și noi am vorbit doar de Uniunea Europeană! În circumscripția 43 votează și Canada, și Statele Unite, și Australia, și pe unde mai avem noi români…Noua Zeelandă, cine știe – peste tot în lume!

O.S: Exact așa este.

D.V: Ceea ce spuneți dumneavoastră domnule Stîngă este că multe milioane de români votează la alegerile parlamentare în circumscripția 43, circumscripție unică, votând – dacă ar vota toți – pentru doi senatori…

O.S: Pentru numărul de fotolii alocate acestei circumscripții. Acestei circumscripții electorale i-au fost alocate 2 senatori și 4 deputați. I-au fost alocate aș vrea să adaug, în mod abuziv, și din burtă, numărul minim posibil.

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult