Conferința de presă #untimbrupentrudreptate

0 66

În ziua de 28 ianuarie 2019 la hotelul Cișmigiu din București a avut loc conferința de presă a unui grup de inițiativă din Diaspora și din țară. Acțiunea, intitulată „Un Timbru Pentru Dreptate”, are ca scop declararea de către CCR a Legii 208/2015 ca neconstituțională, în părțile care privesc alocarea de fotolii parlamentare pentru Circumscripția Electorală 43 Diaspora.

Rezist.TV a fost prezent la conferința de presă și la depunerea petiției, urmând a acoperi acest subiect și în zilele urmatoare, printr-un interviu amplu cu domnul Octavian Stângă.

Conferința de presă a fost urmată de deplasarea în jurul orelor 11:30 a reprezentanților acțiunii, domnii Octavian Stîngă și avocatul Mihai Neacșu, la sediul Avocatul Poporului, pentru depunerea Petiției de declarare a legii 208/2015 ca fiind neconstituțională.

Din partea inițiatorilor a depus Octavian Stîngă, obținând numărul de înregistrare 1297 din 28.01.2019. Un număr de aproximativ 15 persoane s-au alăturat acțiunii pe loc, devenind co-petiționari. Toate co-petițiile poartă ca referință numărul principal de înregistrare: 1297.

Grupul de inițiativă consideră că Diaspora este subreprezentată în Parlamentul României, cu încalcarea principiului constituțional al egalității drepturilor cetățenilor, consfințit de Art. 16 – „Egalitatea în drepturi” din Constituția României.

Următorul Comunicat de Presă a fost pus la dispoziția media:

Un Timbru pentru Dreptate

Nemulțumiți că milioanele de români care trăiesc în străinătate sunt reprezentați în Parlamentul de la București de doar patru deputați și doi senatori, un grup de cetățeni români, în majoritate locuind în afara hotarelor țării, cer sesizarea Curții Constituționale pe tema acestei discriminări. Concret, acțiunea lor – intitulată simbolic Un Timbru pentru Dreptate – vizează ridicarea unei excepții de neconstituționalitate la legea 208 din 2015 (legea alegerilor parlamentare), urmând procedurile legale în acest sens.

Inițiatorilor li s-au alăturat – și continuă să li se alăture – români dinăuntrul și din afara țării.

Coroborând textul legii 208 din 2015 cu date prelevate și publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, cu date statistice publicate de Institutul Național pentru Statistică, precum și de instituții statistice ale altor țări și ale Uniunii Europene, acțiunea Un Timbru pentru Dreptate va demonstra că cetățenii români din afara granițelor sunt discriminați în procesul alocării de mandate de parlamentar, și, în sens larg, în procesul electoral.

Un Timbru pentru Dreptate va arăta că această discriminare contravine bunelor practici internaționale, recomandărilor Comisiei de la Veneția și în primul rând contravine mai multor articole din Constituția României – fapt ce oferă baza legală a acțiunii.

Invităm mass media la o conferință de presă în cadrul căreia acțiunea va fi prezentată pe larg. Reprezentanți ai inițiatorilor, însoțiți de avocatul Timbrului pentru Dreptate, vor prezenta acțiunea și vor răspunde la întrebări.

Imediat după conferința de presă, mai mulți inițiatori vor înregistra petiția la biroul Avocatului Poporului, spre înaintare la Curtea Constituțională.

Conferința de presă are loc luni, 28.01.2019,începând cu orele 10:00, în sala „Blănari“ a Hotelului Cișmigiu din București,Bulevardul Regina Elisabeta nr. 38.

Internet https://www.facebook.com/UnTimbruPentruDreptate/
Email [email protected]
Contact: Octavian Stîngă: +40-721-712045, +49-152-53965924, [email protected]
Maria Elena Dumitrescu: +40-721-712045, +49-152-53978670, [email protected]

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult