Pentru o dreaptă reprezentare

0 222

În actuala formulă, diaspora este reprezentată în Parlamentul României prin doi senatori și patru deputați, ceea ce face ca interesele cetățenilor români din diaspora să nu poată fi susținute proporțional în forurile legislative centrale. Să nu greșim: interesele cetățenilor români sunt interesele României, oriunde ar locui acești cetățeni.

Atât mass media cât și reprezentanții clasei politice se referă la cetățenii români din Diaspora ca fiind „mulți”. Uneori numărul e cuantificat, fără însă a se preciza sursa datelor. Desigur că în aceste condiții fiecare vorbitor poate adapta cifrele la interesul său de moment. Sunt propagate în presă cifre între 2 și 8 milioane de persoane.

Desigur, pentru a stabili numărul de parlamentari care să reprezinte Diaspora este nevoie de o situație numerică realistă a românilor rezidenți în fiecare stat – sau cel puțin pentru statele în care trăiesc români în număr semnificativ.

Pentru Germania, în conformitate cu Biroul Statistic Federal (Statistisches Bundesamt)[1], situația de la 31.12.2015 [2]: (Datele se publică anual pentru anul anterior. La data elaborării prezentului document (17.06.2017), centralizarea oficială pentru anul 2016 încă nu este dată publicității).

  • cetățeni români înregistrați în Germania: 452.718
  • din care majori peste 20 de ani: 374.726
  • la care este de adăugat o parte a grupei de vârstă 15-20 ani, care totalizează 15.851 persoane
Cetățeni români domiciliați în Germania

Conform aceleiași surse, ritmul în care cetățenii români s-au stabilit în Germania s-a accelerat; mai mult, vârsta a acestor persoane este cu o medie de 31,9 ani deosebit de favorabilă creației și activității productive:

Structura de vârstă
Situația detaliată la 31.12.2015

Este în interesul acestor români și în interesul României ca cetățenii din Diaspora să simtă că sunt bine reprezentați. În acest fel există pentru România șansa ca această forță creativă și productivă să fie pusă în valoare în România; pentru cetățenii înșiși legătura cu Țara să se întărească și – de ce nu – ca Țara să devină pentru ei din nou atrăgătoare.

Din datele de la Statistisches Bundesamt [1] coroborate cu cele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă a României pentru aceeași perioadă (la 04.01.2016 – 18272623 alegători)[3] și cu numărul actual de parlamentari (136 senatori și 329 deputați) rezultă numai pentru cetățenii români stabiliți în Germania o reprezentare proporțională de 2,79 locuri de senator și 6,75 locuri de deputat.

La acestea este necesar desigur să se adauge locurile de parlamentar pentru cetățenii români stabiliți în fiecare din celelalte state. În baza acestor documente, fapte și speranțe cerem stabilirea dreaptă a reprezentării noastre în Parlamentul de la București.

Cerem reprezentare proporțională. Acțiunea „Un Timbru pentru Dreptate” întregește inițiativa cetățenească „Oameni Noi În Politică”; noi denunțăm și combatem nedreptatea, iar „Oameni Noi În Politică” aduce soluții.

[1] https://www.destatis.de/EN/Homepage.html
[2] Sursa: publicația AuslaendBevoelkerung 2010200157005, disponibila în format imprimat, PDF și EXCEL, Artikelnummer: 2010200157004. Ultima corectură la 03.08.2016
[3] http://www.roaep.ro/prezentare/stire/numarul-total-de-alegatori-inscrisi-in-registrul-electoral-la-data-de-4-ianuarie-2016

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult