Spovedania unui român

0 41

Căutând obsedant barbarii de tirani din afară , n-am observat sau, mai degrabă, ne-am prefăcut că nu observăm că adevărații tirani au fost și sunt înlăuntrul nostru, în noi înșine. În loc să ne preocupe binele comun, ne obsedează ideea de a le merge rău și celorlalți (Să moară și capra vecinului!). În loc să ne dovedim propriile calități, blamăm isteric defectele celorlalți. Nu știm să fim proactivi, dar nici nu vrem să învățăm. Nu ne unim forțele pentru a genera soluții, dar nici nu vrem să învățăm. Nu ne unim forțele pentru a genera solutii, ci doar căutăm țapi ispășitori. N-avem experiența muncii în echipă, și nici nu vrem s-o exersăm. Civismul nostru este nihilist, iar egocentrismul, exacerbat până la indecență.

Am observat nu doar lipsa inițiativelor altruiste, dar mai ales distanțarea de cel care se gândește și la ceilalți, marginalizarea, chiar demonizarea lui. Stăm pe margine și îi criticăm stângăciile. Nu-l încurajăm, dimpotrivă, așteptăm cu înfrigurare să-și rupă gâtul, încercând să ne facă și nouă un bine.
Altruistul ni se pare totdeauna dubios. Îl etichetăm drept nebun ori idealist (sau ambele). Îl respingem din mijlocul nostru. Parcă ne este teamă ca nu cumva să ne convingă că se poate trăi și altfel decât numai pentru sine.
N-avem conștiința spațiului social. Habitatul nostru începe și se termină la ușa propriei locuințe. Nici măcar scara de bloc sau strada nu ne preocupă. Fiecare o lasă în seama celorlalți, rămânând în final a nimănui.

Preocuparea noastră pentru România este asemenea personajelor dintr-un banc; după ce li se dărâmă blocul la cutremur, proprietarii apartamentelor se întreabă: Cine construiește blocul, că de apartamente ne ocupăm fiecare?! Ne interesează numai bârlogul în care hibernăm. Să ne fie doar nouă bine; ceilalți nu mai contează. Dacă am renunța la acest egoism găunos, poate ne-ar preocupa și … blocul România. Pentru ca astfel să ne fie bine tuturor!

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult