Restu’ e politică. Gargară!

0 41

Instituțiile statului nu produc; doar consumă, fără a avea indicatori de performanță. Din păcate pentru țară, din fericire pentru cei care le conduc!
Dar cel mai trist este faptul că în administrația românească nu s-a produs restructurare nici cantitativ, nici calitativ. Dacă în economia privată s-a produs restructurare și îmbunătățire managerială, în administrație încă se lucrează după vechile organigrame și proceduri. Aparatul administrativ este supradimensionat, neperformant și, mai ales, parazitat și căpușat.

Fără o demantelare a tuturor găștilor, realizată de jos în sus, birou cu birou, departament cu departament, direcție cu direcție, instituție cu instituție (locală și centrală) nu se va moderniza cu adevărat administrația românească. Degeaba se schimbă șefii numiți politic, miniștrii, secretarii de stat și subsecretarii de stat, dacă directorii sunt numiți pe viață. Politicienii sunt evaluați de electorat cel târziu odată la patru ani și, de regulă, schimbați, însă adevărații conducători ai acestei țări, directorimea din instituții, este eternizată pe funcții, fără a-i evalua careva performanțele (se evaluează între ei).

O restructurare responsabilă nu presupune disponibilizarea imediată a jumătate din aparatul administrativ, ci un proiect pe termen mediu și lung de părăsire a instituțiilor pe cale naturală (demisie, pensionare ori deces) și angajări doar pentru acoperirea deficitelor reale.

Nu poti schimba totul peste noapte, dar se poate construi un mecanism de selecție a personalului bazat pe competențe, și nu pe nepotisme, de evaluare riguroasă, fără simpatii și antipatii, de promovare în funcții de conducere, fundamentat pe meritocrație, și nu pe slugărnicie. Doar prin promovarea competenței, a cinstei și a onoarei, administrația ar deveni o a doua magistratură, citându-l pe Vasile Lascăr (cel care, la începutul secolului XX, a reformat din temelii Poliția Română). Restu’ e politică. Gargară!

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult