Când golanii sunt militari, iar cetățenii, victime!

0 75

Mitingul Diasporei anunțat cu câteva luni în urmă a fost sabotat din fașă. Permanent s-a vehiculat ideea că se va solda cu violențe, inclusiv Jandarmeria informând că este pregătită să intervină în forță (și nu că va asigura ordinea publică). O întreagă armată propagandistică ataca permanent demersul Diasporei. Una dintre aceste situații incredibile a fost la postul de televiziune Antena 3, unde un așa-zis diasporean anunța că vine la București cu gândul de a împușca în cap jandarmi dacă va fi nevoie. Binînteles că aceste derapaje periculoase ale respectivului canal de televiziune nu au fost sancționate de către Consiliul Național al Audioviziualului (CNA), și nici potențialul criminal nu a fost anchetat pentru apologia crimei.

Sabotarea evenimentului s-a realizat și organizatoric; diverși „lideri” infiltrați au vehiculat diverse date, încercând să-i deruteze pe cei dornici să vină la București. S-a indus permanent ideea că acest miting nu este organizat, și, nu numai atât, s-a creat și o degringoladă în sânul organizatorilor soldată cu neasumarea mitingului de nimeni. Jandarmeria Română, dacă ar fi fost de bună credință, ar fi vegheat la desfășurarea lui fără incidente, și ar fi prevenit violențele de care avea cunoștință că se vor produce. În fapt, nu numai că n-a fost preocupată de „ordinea publică”, dar a provocat și alimentat dezordinea, iar la final a generat haos și teroare.

Au utilizat inclusiv o diversiune: au înscenat violentarea unei jandarmerițe de 21 de ani pe nume Ștefania. Apoi, printr-o scenetă de un dramatism penibil, prin purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, care chinuindu-se să nu plângă (sau mai degrabă să plângă) a transmis opiniei publice faptul că aceasta a fost “bătută cu bestialitate”, fiind susceptibilă de “fractură de coloană cervicală”, și că s-ar putea să nu mai poată merge vreodată. Mesajul n-a fost adresat cu precădere pensionarelor de la APACA care se uită numai la Antena 3, ci îndeosebi trupelor aflate în Piață și a avut ca scop înrăirea lor . Astfel se poate explica excesul de zel de care au dat dovadă jandarmii; și-au răzbunat colega aplicând Legea Talionului: “Dinte pentru dinte și coloană cervicală pentru coloană cervicală”).

Spre deosebire de celelalte proteste, când jandarmii au fost echipați doar cu tricouri bleu, pe 10 august au fost înarmați până-n dinți. Simpla prezență cu întreg echipamentul de luptă (căști, bastoane, scuturi, ghenunchiere, cotiere și mai ales înarmați cu pistoale având gloanțe letale pe țeavă) n-a făcut decât să irite protestatarii. Este posibil ca șefii Jandarmeriei să nu fi citit cartea lui Gustave le Bon, “Psihologia mulțimilor”, și să nu cunoască faptul că individul se depersonalizează și își pierde din umanitate în situații de mulțime, că ajunge de cele mai multe ori o simplă ființă instinctuală ce acționează instinctiv, lesne de incitat și ușor de manipulat. Nu pot însă să cred că șefii Jandarmeriei nu cunosc faptul că în fața unei mari mulțimi (în cazul de față de sute de mii de persoane) trebuie să te comporți cu maximă abilitate, și să ai grijă să nu fie provocată, astfel încât fenomenul de imitație denumit de specialiști „contagiune mentală” să nu se propage la cote alarmante. Refuz să cred că nu cunoașteau toate acestea; Ba, mai mult, consider că le-au cunoscut și le-au folosit în mod pervers, tocmai invers. Au vrut ca acest protest pașnic să devină violent și să justifice apoi intervenția brutală a forțelor de ordine.

Din punctul meu de vedere, primul lucru ce trebuia făcut era ca elementele huliganice să fie izolate, neutralizate, iar apoi ridicate cu minim de agresivitate pentru ca violența să nu se propage și în rândul protestatarilor de bună credință. Jandarmeria (alături de Poliție), în loc să facă acest lucru, a lăsat ultrașii (posibil introduși tot de ei!) să-și facă numărul, iar în paralel a iritat la maximum restul protestatarilor, în speranța că violențele se va extinde, pentru a acționa apoi în forță la grămadă.

Este aceeași rețetă de discreditare folosită anterior (pe scară redusă) la mitingul din 1 februarie 2017. Planul Jandarmeriei a fost însă dejucat de grosul protestatarilor, care erau de o condiție peste medie, și care și-au păstrat calmul. Acest lucru a dus la evitarea busculadelor când s-a aruncat cu petarde lacrimogene în mijlocul mulțimilor. O parte dintre protestatari au plecat spre case alături de copii lor – gazați împreună. O altă parte a rămas însă în Piață, devenind victimele inocente ale brutalității gratuite și excesive ale Jandarmeriei. În pofida faptului că erau loviți și gazați, ei au au ripostat doar sporadic, aruncând cu PETuri goale spre jandarmi.

Revenind la huliganii ultrași, acestora li s-au alăturat și câțiva protestatari care au fost afectați de contagiunea mentală a primilor, devenind la fel ca ei. Pe aceștia din urmă îi consider produsul acțiunilor Jandarmeriei. Nu poți hărțui un om ca pe un animal, iar apoi să ai pretenția să se comporte precum un gentleman. Nu te poți juca cu focul fără să te arzi. Bineînțeles că orice formă de violență este reprobabilă, însă provocarea este cel puțin la fel de condamnabilă, mai ales dacă cel care provoacă are capacitatea și obligația legală de a detensiona dinamica de grup.

Privind prin prisma teoreticianului, cât și prin a martorului ocular, consider că acțiunile Jandarmeriei au fost premeditate, iar scopul ei în ziua de 10 august nu a fost de a veghea la buna desfășurare a protestului. Nu! Permanent, scopul ei a fost hărțuirea participanților pașnici, atât indirect prin “prezența scenică” (echipament supradimensionat nejustificat, atitudine arogantă, lipsa comunicării cu protestatarii, etc.) cât și direct prin gazarea regulată pe parcursul întregii zile a oamenilor pașnici, precum și tolerarea sau chiar încurajarea elementelor huliganice. Scopul a fost înrăirea protestatarilor și provocarea lor pentru a se deda la acte antisociale, iar apoi intervenția în forță pentru “restabilirea ordinii”.

Văzând că oamenii părăsesc Piața în grupuri mari, Jandarmeria a decis acționarea în forță. Dacă de peste un an și jumătate de proteste aproape zilnice perimetrul din fața clădirii guvernului se elibera de la sine după ora 23:00, de data aceasta cineva din structura de comandă a Jandarmeriei a decis să îl „dezinfecteze” un pic mai devreme, cu gaze și cu apă. Chiar înainte de expirarea autorizației de desfășurare a mitingului, protestatarii au fost gazați cu maximă intensitate, imediat, ca după un scenariu de poligon, fiind asaltați cu tunurile de apă. Șefilor din MAI le-a fost teamă că nu vor putea justifica prezența exagerată a efectivelor de ordine dacă nu vor exista violențe, așa că au dat ordin de luptă împotriva populației civile!

Nu este nevoie să fii specialist în psihologia mulțimilor pentru a îți da seama că pe data de 10 august militarii de la MAI au acționat în Piața Victoriei precum o mulțime dezlănțuită, cu primitivism și barbarie, de altfel surprinsă în atâtea probe video ce au ieșit între timp în spațiul public. Jandarmii s-au comportat precum o gloată ușor de manipulat și lesne de incitat la acte de violență de către șefii ei, militari și civili: au agresat jurnaliști, au bătut cu bestialitate turiști străni, au lovit cu bastoanele în cap oameni înghenunchiați și cu mâinile ridicate. Grosul protestatarilor au dat însă dovadă de un non-combat ce a fost de altfel și salvarea lor: și-au păstrat calmul, au fost solidari unii cu ceilalți, nu s-au călcat în picioare încercând să-și scape propria piele; și-au păstrat calitatea de oameni, de ființe superioare. Această stăpânire de sine colectivă a dus la evitarea unei tragedii, prin pierderea multor vieți cum se întâmplă în urma busculadelor.

Este evident pentru oricine a fost în Piața Victoriei în acea seară că trupele jandarmilor au executat un ordin, iar acel ordin a avut ca scop intimidarea opiniei publice și descurajarea celor care se încăpățânează să-și spună public punctul de vedere. Ceea ce trebuie să se întâmple în continuare este ca Parchetul General, secția Procurori Militari, să afle ce raționamente au stat la baza acestui ordin, și cine l-a dat!

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult