Primul pas către dizolvarea partidelor PSD și ALDE, făcut de către o româncă stabilită în Italia

0 72

Irinei Chicos, o româncă stabilită în Italia, i-a venit ideea de a cere în instanță dizolvarea partidelor aflate la guvernare. O misiune aparent imposibilă s-a soldat cu un deznodământ neașteptat. Potrivit Legii partidelor politice (14/2003, art.46, alin.2) numai Ministerul Public, prin Parchetul General, poate demara un astfel de proces.

Avocatul doamnei Chicos a profitat de lipsa calității sale procesuale, invocată, dealtfel, de avocații celor două partide, pentru a sesiza excepția de neconstituționalitate, și a semnala faptul că legea intră în contradicție cu articolul 21, alineatul 1 din Constitutie care spune că “accesul liber la justiție” este garantat în țara noastră. Judecătorul a admis sesizarea și a trimis-o Curții Constituționale a României în vederea obținerii unui punct de vedere. În cazul în care Curtea se va pronunța afirmativ, Legea partidelor politice, art.46 alin.(2) va trebui modificat astfel încât să ofere tuturor cetățenilor dreptul să solicite în instanța dizolvarea oricărui partid pentru motivele prevăzute de art.46 alin.(1):

Art.46 alin.(1) Un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiții:
a) când se constată încalcarea prevederilor art.30 alin.(7) și ale art.40 alin. (2) și (4) din Constituția României, republicată, de către Curtea Constituțională, precum și ale art.3 alin.(3) și (4) din prezenta lege;
b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice;
c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;
d) când partidul urmarește alt scop decât cel care rezultă din statutul și programul politic ale acestuia;

Doamna Irina Chicoș consideră că victoria în alegeri și formarea unei majorități parlamentare nu dă dreptul niciunei formațiuni politice să acapareze toate instituțiile statului, să acționeze împotriva poporului, și să-i suprime din drepturi și libertăți. De când a câștigat puterea, tot mai mulți români consideră că alianța PSD-ALDE nu face altceva decât să lupte împotriva Justiției, încercând astfel să-și protejeze liderii cercetați sau chiar condamnați penal. Acest atac la statul de drept scoate, de peste un an și jumătate, sute de mii de români în stradă, aparent însă fără niciun efect; puterea insistă să-și subordoneze (și) Justiția. Inițiativa doamnei Irina Chicos poate fi un preambul în maturizarea electoratului și a clasei politice din România. Numai printr-un cadru legal democratic electoratul poate conștientiza clasa politică de menirea ei, aceea de a servi cetățeanul, și nu de a-l aservi.

Newsletter
Comentarii
Loading...

Acest website folosește cookies pentru a optimiza navigarea. Puteți opta să nu folosim cookies. AcceptăCitește mai mult